Styr på teknikken i musikken

January 20th, 2014

Category: Alt det andet

Styr på teknikken i musikken

Det var umuligt at komme i studiet

Som musiker nu om dage, er det blevet meget lettere at optage og indspille musik, end det var før i tiden. Tænk engang på de dage, hvor adgang til et lydstudie kun var for de få udvalgte kunstnere blandt verdens mange millioner, og en udgivelse kostede summer der var så store, at intet band af kød og blod selv kunne finansiere det uden at have et kæmpe pladeselskab i ryggen.

artikel1

Captain Roselyn

De dage er heldigvis ved at være ovre. Nu kan bands for ret billige penge etablere et hjemmestudie, indspille deres musik og udgive det digitalt på nettets mange musik-platforme. Selv spiller jeg i et band, Captain Roselyn, og vi har formået at indspille og udgive en 5 nummers EP + 2 musikvideoer for nogle få tusinde kroner ved at gøre det hele selv. Resultatet er blevet rigtig godt (efter vores mening), men det kan du få lov til selv at vurdere Både vores musik og den ene musikvideo er at finde på vores hjemmeside ved at følge ovenstående link.

Det handler ikke om mikrofonerne

Tricket til at lave en god indspilning er faktisk ikke (som mange tror) at have en masse gode og dyre mikrofoner. Der findes efterhånden mange firmaer, der laver mikrofoner at langt højere kvalitet end dem, som de store studier brugte til de legendariske indspilninger i 70’erne og 80’erne, og de koster kun omkring 200 kr pr. stk. Eksempelvis sælger Thomann i Tyskland en serie af mikrofoner, der hedder T.bone. Til det brug og de behov man typisk har i et hjemmestudie, er de mere end rigeligt, og man kan sagtens optage en fuldt ud professionel lydkvalitet med disse mikrofoner.

Hemmeligheden er softwaren

Der hvor magien sker, er i softwaren. Det handler om at have et godt lydsoftware som eksempelvis Protools eller Cubase. Disse 2 programmer har et hav af plug-ins, der kan give dig den fedeste lyd! Samtidig giver disse 2 programmer dig mulighed for at optage hvert enkelt lydspor og derefter redigere det hele direkte på computeren, så du ikke behøver nogen form for fysisk mixerpult. Alt du skal have er et godt eksternt lydkort med ca. 4-5 indgange, nogle t-bone mikrofoner, et af de 2 førnævnte redigeringsprogrammer og en kraftig computer med masser af ram.

Behov for kraftig computer og masser af ekstern harddisk plads

Den største og dyreste udskrivning til indspilning er ofte computeren, da det er nødt til at være en meget kraftig en for at kunne håndtere alle de lydspor, der vil være under en indspilning. Når du samtidig går i gang med at redigere dem og lægge filtre og effekter på dem, optager det store mængder hukommelse. Men selv på dette punkt er der mulighed for at komme billigt omkring det. Man kan nemlig købe computeren brugt. Der findes f.eks. et firma, det hedder Refurb, som sælger brugte computere, som de opgraderer inden de sælger dem videre. Så får man dem spækket med ram, ny windowsinstallation og med garanti som var den ny. På den måde kan man få en super kraftig computer til næsten halv pris af, hvad den ellers vil have kostet fra ny af.

Det er også super vigtigt at have en god backup af sine tracks, så sover man bare meget bedre om natten. Husk at købe en ekstern harddisk i god kvalitet, så du ikke mister dine data. Tjek fx. www.Refurb.dk’s harddiske

Kom i gang

Så har du lyst til at indspille noget musik, så er der ikke længere noget, der holder dig tilbage. Det her er i hvert fald nogle tips, der kan hjælpe dig med at starte dit helt eget lydstudie for under 10.000 kr, og indspiller du får 3-4 bands, der hver betaler bare 3.000 kr, jamen så er pengene tjent hjem igen, og du har fået dig et gratis lydstudie!

Kilde

Related posts:

No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *